Google+

Itämeren reittti

Eräänä matkareittiehdotuksena esitämme reitin, joka kiertää Itämeren ympäri. Reitille olemme valinneet teoreettisen lähtöpisteen ja se on Euroopan vuoden 2011 kultturipääkaupunki Turku. Täältä suuntamme pohjoista kohti ja Tornioon. Mikäli aiotte pysytellä omalla matkallanne kotimaassa, on tämä reitin osa Turku-Tornio, joka seuraa tiiviisti rannikkoa, erittäin hyvä vaihtoehto ajettuna kumpaan suuntaan tahansa. Tämän matkareitin voi toteuttaa kokonaisuudessaan tai hyödyntää osittain. Reitti kiertää Ruotsin, Tanskan, Saksan, Puolan Liettuan, Latvian ja Viron kautta takaisin Suomeen.

Matkareitti on jaettu etappeihin seuraavasti:

Turku - Tornio
Tornio - Tukholma
Tukholma - Malmö
Malmö (Puttgarden) - Rostock
Malmö - Odense - Kolding - Kiel - Rostock
Rostock - Gdansk

Gdansk - Suwalki - Klaipeda
Klaipeda - Riga - Tallinna
Tallinna - Helsinki - Turku

Turku-Tornio

Uusikaupunki

Uusikaupunki
Lähdemme 8-tietä pohjoiseen, mutta vain muutaman kilometrin kääntyen oikealle tielle nro 192 Kustavin suuntaan. Vähän alle 30 kilometrin jälkeen käännytään oikealle, tielle nro 194. Tie johdattaa Vehmaan kautta lähelle Lokalahtea, josta jatkamme oikealle, tie nro 196, kohti Uuttakaupunkia. Ensimmäinen kaupunki johon reitillä tutustutaan, on Uusikaupunki. Uudenkaupungin museoissa historia elää! Lähes 400 vuotta vanhan kaupungin historiaan voit tutustua merellisissä ja historiallisissa museoissa. Bonkin uskomattomat tarinat ja automuseon aarteet mahtuvat saman päivän ohjelmaan. Yöpymiskohteena voi olla esimerkiksi Santtiorannan leirintäalue. Nähtävää ja koettavaa riittää myös seuraavalle päivälle välillä hyvästä ruuasta nauttien. Uudenkaupungin matkailutarjonta on monipuolista meriretkistä monenlaisiin tapahtumiin. Uudestakaupungista reitti jatkuu edelleen tiellä nro 196, kohti Pyhärantaa. Tie jatkuu meren rantaa myötäillen 8-tielle, jota pitkin jatkamme vasemmalle Rauman suuntaan.

Luvia

Luvia
8-tieltä kannattaa tehdä koukkaus Luvialle. Käännytään vasemmalle tielle no. 2640, Kirkkotie. Kirkkotieltä käännytään Kuivalahdentielle, jota ajetaan kunnes oikealle kääntyy Laitakarintie. Luvialla erityisesti Laitakari on mielenkiintoinen kohde. Laitakarin Messi tarjoaa ruoka- ja juomapalveluita, tapahtumia sekä majoitusta. Laitakarin satamassa on Luvialaisen talkootyön ylpeyden aihe, Kaljaasi Ihana. Kaljaasi Ihanan vesillelasku tapahtui 2010 Presidentti Tarja Halosen suojeluksessa. Kaljaasi aloittaa kesällä 2011 purjehdukset joihin on mahdollista osallistua. Varaukset kannattaa tehdä pikaisesti, sillä osa purjehduksista on jo loppuun myyty. Laitakarissa myös tanssitaan kesällä, kesälauantaisin. Laitakarista voit myös lähteä risteilylle, vaihtoehtoja on waltavasti. Merihelmestä löytyvät uinti ja sauna mahdollisuudet kahvilapalveluiden lisäksi. Kannattaa siis kääntää keula kohti Luvian Laitakaria. Laitakarin jälkeen palataan takaisin Luvian keskustaan. Keskustan kaupoista voi nyt täydentää ruoka- ja muita tarvikkeita. Luvian kierroksen jälkeen matka jatkuu 8-tietä pohjoiseen. 8-tietä jatketaan Porin ohi kohti Vaasaa. Noin 20 kilometriä Porin jälkeen käännytään vasemmalle Alhaistentielle kohti Alhaisia, tie no 2680. Ennen Alhaisten keskustaa käännymme oikealle Merikarvian rantatielle.

Merikarvia

Merikarvia
Nyt niellään vähän kilometrejä ja seuraavaksi pysähdymme Merikarvialle. Merikarvia on vireä rannikkokunta, jonka suosittuja kohteita ovat meri, kalaisa Merikarvianjoki ja eksoottinen Ouran saaristo. Upeat saaristomaisemat houkuttelevat matkailijoita viivähtämään meren äärelle. Merikarvian keskustan maisemaa hallitsee Pohjoismaiden toiseksi suurin puukirkko ja kirkon vieressä tori kuhisee elämää kesäperjantaisin. Merellisen lomailun lisäksi melonta ja kalastus ovat suosittuja vapaa-ajan toimintoja. Perheet suuntaavat kotieläinpiha Koivuniemen Herraan kesäpäivän viettoon.
Merikarvian Krookka on perinteinen vene- ja kalasatama kalansavustamoineen, jossa tuoksuu vahvasti meri ja savukala. Krookasta lähtevät myös veneretket Ouran saaristoon. Kesäaikana Krookan rantaravintoloista löydät noutopöydän päivittäin, ravintola Rantahuoneesta ja ravintola Villiruususta. Merikarvialla on useita majoitusvaihtoehtoja. Mericamping, neljän tähden lomakohde, tarjoaa sinulle erikokoisia mökkejä, matkailuauto ja - vaunupaikkoja telttapaikkojen lisäksi. Merikarvialla on myös yksittäisiä mökkejä vuokrattavana, majatalo- sekä maatilamajoitusta.
Merikarvian Lankoskella toimii joen rannalla myös virkistys- ja palvelualue. Siellä alueen kahvila ja ravintolapalveluista huolehtii Köffi sekä kesäaikaan Kahvimylly. Merikarvialta jatkamme rantatietä, no 6600, pohjoiseen kohti Siipyytä, jonka jälkeen takaisin 8-tielle. Halutessaan voi Merikarvialta suunnata suoraan 8-tielle tietä no 240 pitkin. Seuraava kohteemme on Kristiinan kaupunki, jonne käännymme 8-tieltä vasemmalle Lapväärtin kohdalta.

Kristiinankaupunki

Kristiinankaupunki
Kristiinankaupunki on idyllinen puutalokaupunki ja Suomen aurinkoisimpia kaupunkeja. Kuljeksi upeita kujia, käväise viehättävissä museoissa ja nauti ruoasta välkehtivän veden äärellä. Valitse seurueellesi sopivin yöpymiskohde runsaasta valikoimasta. Historiallinen puutalokeskusta on yhä ainutlaatuinen asuinpaikka, jossa yli satavuotiaita taloja pidetään kunnossa. Kaupunki on yksi parhaiten säilyneistä puutalokaupungeista Suomessa. Se pyritään saamaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Museoita on eri puolilla kaupunkia. Vanhasta kaupungista löytyvät Lebellin kauppiaantalo ja Merimuseo, kaupungin ulkopuolelta Carlsro ja Siipyystä Kiilin kotiseutumuseo. Susiluola on viimeistä jääkautta vanhempi tutkimuskohde Kristiinankaupungin ja Karijoen rajalla. Tapahtumat kokoavat väkeä läheltä ja kaukaa. 1700-luvulla aloitettu markkinaperinne elää yhä. Koko torin täyttävät markkinat järjestetään kolmesti vuodessa, kesällä, syksyllä ja talvella. Syyskesällä on Vanhan ajan toripäivä, jolloin asukkaat ja vieraat saavat pukeutua vanhan ajan asuihin. Ostoksille mennään samalle torille, jolla kaupunkilaiset asioivat 350 vuotta sitten. Pihat ja portit -viikonlopputapahtuma avaa kesäkuussa kaupunkilaisten pihat kävijöille ja tarjoaa talojen tarinoita sekä taidetta.Kristiinankaupunki hyväksyttiin Italian Pollicassa 9.4.2011 ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina kansainväliseen leppoisten pienten kaupunkien Cittaslow -verkostoon. Palaamme takaisin 8-tielle ja suuntaamme Vaasaan.

Vaasa

Vaasa
Vaasa on huvittelunhaluisille täydellinen matkakohde. Täällä voit yöpyä kylpylähotellissa tai käydä huvipuistossa. Syö hyvin Vaasan ravintoloissa, nauti sykkivästä yöelämästä, tee ostoksia hienoissa muotiliikkeissä ja kauppahallissa tai rentoudu ja nauti jäätelöstä saaristoveneessä. Vaasassa kohtaa historia ja nykyaika, kulttuuri ja luonto, putiikit ja kauppahalli. Keskustan puistikot, suuret puistot sekä karikkoinen saaristo luovat rannikkokaupungille omat tunnelmansa ja aurinko paistaa usein Suomen aurinkoisimmassa kaupungissa. Valitse musiikkia rockista, jazzista ja popista aina oopperaan ja sinfoniakonsertteihin. Näe taidemuseoiden huikeat taideaarteet kultakaudesta nykytaiteeseen, tutustu käsityöläiskyliin, Vaasan 400-vuotiseen historiaan tai Merenkurkun luontoon. Koe teatterielämyksiä draamasta musikaaliin, ylioppilasteatteria tai lastenteatteria suomeksi ja ruotsiksi. Ulkoilusta nauttiville ja kuntoilijoille kaupungin rantoja kiertävät kävelyreitit, kuntopolut, merkityt vaellusreitit sekä erinomaiset pyörätiet ovat kuin lottovoitto. Vaikka olisit penkkiurheilija, et jää toimettomaksi! Vaasa on todellinen rannikkokaupunki, missä tahansa kaupungissa oletkin pääset nopeasti merenrantaan. Vaasassa on monia uimarantoja vain kivenheiton päässä keskustasta. Täältä matka jatkuu kohti pohjoista ja Pietarsaarta jo tutuksi tullutta 8-tietä.

Pietarsaari

Pietarsaari
Pietarsaari sisältää matkakohteena kaiken. Käy FantaSea Park -vesipuistossa, lähde risteilylle saaristoon ja vieraile kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa on tuhatkunta eri kasvilajia. Tai istuskele Vanhan Sataman ulkoterasseilla nauttimassa - ja latautumassa ostosten tekoon. Tule tutustumaan Pietarsaaren vihreisiin huoneisiin 1600-luvulta meidän päiviimme. Vanha Satama, Aspegrenin pappilapuutarha, kasvitieteellinen puutarha Koulupuisto ja lukuisat pienemmät, hyvin hoidetut puistot antavat koko kaupunkikuvalle vihreän ilmeen. Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg syntyi Pietarsaaressa vuonna 1804. Kesäaikaan on mahdollista vierailla Runebergin Tuvalla, jossa Johan vietti nuorena useat kesät. Pietarsaaren tapahtumakalenterista löydät kaikki kaupungin tapahtumat helposti tapahtumaluokkien perusteella. Vanha Satama on vapaa-ajan alue. Täältä voit lähteä tunnelmallisessa risteilylle 1700-luvun purjelaiva, kaljaasi Jacobstads Wapenin mukaan, tarkempia tietoja saat Matkailutoimistosta. Tutustu myös sotakorvausalus Vegan kunnostukseen ja historiaan. Pietarsaari tarjoaa hyvät puitteet yhteiseen lomanviettoon ja puuhasteluun. Kävelymatkan päässä keskustasta löytyvät valkoiset hiekkarannat vesipuistoineen. Tervetuloa Pietarsaareen viettämään unohtumattomia koko perheen yhteisiä lomahetkiä! Yhteiset lomahetket jatkuvat mutta maisema vaihtuu. Matka jatkuu tietä 749, upeassa saaristolaismaisemasa Kokkolaan.

Kokkola

Kokkola
Tee ostoskierros Kokkolan suuriin ostoskeskuksiin, joissa on lukuisia kauppoja. Se kannattaa - täällä voit nimittäin tinkiä! Nauti laajasta kulttuuritarjonnasta, musiikista, hyvästä ruoasta ja tasokkaasta majoituksesta. Kokkolassa historia kohtaa sekä kaupungin että meren. Tunnelmallinen kävelyretki kaupungin sydämessä vie Sinut halki vuosisatojen. Museoiden näyttelyissä voit luoda katsauksen menneeseen ja kurkistaa tulevaankin. Kokkolan liikekeskustan tuntumassa on yksi maamme laajimpia historiallisia puukaupunkikokonaisuuksia. Kokkola on täynnä tapahtumia ympäri vuoden kiitos rikkaan ohjelma- ja kulttuuritarjonnan. Valitse oma suosikkisi ja tule nauttimaan! Omatoiminen matkailija opastaa itseään Wanhan Kallen kävelykierroksella. Hae matkailutoimistosta ilmainen esite ja tutustu Kokkolan historiaan ja kulttuuriin. Kävelyreitti on n. 3,5km pitkä, joten kahvikin maistuu jossakin reitin varrella olevassa kahvilassa. Tankarin majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Saarella sijaitsee vuonna 1889 rakennettu majakka, vanha kalastajakylä ja kappeli, lintuasema sekä luotsiasema. Välillä treenataan istumalihaksia ja jatketaan kohti Torniota.

Tornio-Tukholma

Skellefteå

Perämeren pohjukka on nyt kierretty ja lähdemme etelään ja Skellefteåta kohti.

Skellefteå
Koe Skellefteån kultakaupunki. Tee ostoksia ja rentoudu kaupungin viihtyisissä kahviloissa tai korkealuokkaisissa ravintoloissa. Käy uimassa seikkailukylpylässä tai nauti kulttuuritarjonnasta. Tai vieraile Ostriket-juustomaailmassa ja tutustu meijeriin, jossa valmistetaan maailmankuulua Västerbottenin juustoa. Skellefteåssa voi helposti tulla kiireinen olo, nähtävää ja koettavaa on niin paljon, että saattaa olla vaikeaa tehdä valinnat eri aktiviteettien välillä - ehkä jotain erityistä, ikimuistoista, elämyksiä, suuria tapahtumia vai pieniä seikkailuita. Skellefteåssa, kontrastit ovat kaikkialla. Majoitusmahdollisuuksiin voit tutustua tästä sekä tehdä vaikka .
Golf on harrastus jota voit toteuttaa Skellefteåssa monessa muodossa. Perinteinen golf, frisbigolf, jalkapallogolf ja minigolf - kaikkea löytyy ja upeilta kentiltä. Uintia ja vesileikkejä löytyy varmasti jokaiselle sopivasta kohteesta, on kauniita uimarantoja ja altaita niin sisällä kuin ulkonakin kaiken ikäisille. Nauti ateriasi ravintoloissa, joissa ovat henkeäsalpaavat näkymät, majataloissa, jotka ovat historiaa, laivoissa kelluvissa ravintoloissa tai auringonpaisteessa kodikkaissa kahviloissa. Jos viivyt tarpeeksi kauan, sinulla on aikaa nauttia niistä kaikista. Kun matkasuunnitelmasi kehottavat sinua jatkamaan eteenpäin, käännämme suunnan kohti Uumajaa.

Uumaja

Uumaja, Umeå
Uumaja on täydellinen ostoskaupunki. Täällä on jotain joka makuun - designia ja sisustusta, muotia, vintagea ja herkkuja. Uimareille löytyy ihania seikkailukylpylöitä, sekä sisällä että ulkona. Koe Uumajan upea yöelämä, museot, taidegalleriat, ooppera ja teatteri. Uumajassa kaikki on lähellä. Etsit minkä tahansa tyyppistä majoitusta, voit varata sen etukäteen näppärästi online bookingin kautta. Ennen varauksen tekoa voit luonnollisesti tutustua eri majoituskohteisiin ja niiden palveluihin. Uumajan tapahtumat löydät tapahtumakalenterista. Uumaja tarjoaa matkailijoille runsaasti aktivitteettimahdollisuuksia niin kesällä kuin talvella. Tarjolla on muunmuassa huikeita seikkailukylpylöitä perheen nuorimmille ja viihtyyhän niissä myös vähän varttuneempikin väki. Ratsastusmahdollisuuksia, keilailua, melontaretkiä ja paljon paljon muuta. Näyttäviä rakennuksia voi ihailla keskustassa Raatihuoneen torilla ja sen lähistöllä. Ravintoloissa voi herkutella paikallisten tai kansainvälisten keittöiden maukkailla annoksilla. Kun tuntuu, että on aika jatkaa matkaa, lähdemme rantatietä kohti Tukholmaa. Uumajasta voi aloittaa myös merimatkan Vaasaan.

Tukholma - Malmö

Hotell Torp Pensionat

Hotell Torp Pensionat
Tukholmasta jatkamme E4:sta kohti etelää. Noin 35 km jälkeen sijaitsee Hotell Torpa Pensiot, jolla on huikea historia. Tässä kohteessa saat myös palvelua suomeksi. Kannatta olla yhteydessä aiemmin, mikäli saavutte myöhemmin illalla Hotellille. Hotell Torpa Pensionaattiin on helppo löytää hyvien ajo-ohjeiden johdosta, tulit sitten mistä suunnasta tahansa.

Trosa

Trosa
Täältä palaamme takaisin tielle E4 ja jatkamme kohti Norrköpingiä. Noin 30 km ajon jälkeen Poistua moottoritieltä ja suunnata Trosaan. Trosa on pikku kaupunki joka on tutustumisen arvoinen. Majoitustarjontaa on yllättävän runsaasti kauniissa maisemissa. Päivän ruokailut voi hoitaa ravintoloissa, kahviloissa tai pikaruokapaikoissa. Tutustu myös Trosan nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin.

Ljusköns Stuguthyring

Ljusköns Stuguthyring
Trosan vierailun jälkeen jatkamme kohti Norrköpingiä. Norrköpingistä jatkamme tielle E22. Ennen Söderköpingiä käännytään vasemmalle kohti Vikbolandet ja Juskön. Juskönissä, mahtavalla niemillä, sijaitsee Ljusköns Stuguthyrning, mökkikylä jossa on toistakymmentä mökkiä. Paikka on erittäin suosittu, sillä sen lähiympäristössä on paljon nähtävää ja koettavaa sen lisäksi, että itse mökkikylä ja sen mökit ovat erittäin viihtyisiä. Aktiviteetteja on monenlaisia mökkeilyn lisäksi. Götan kanavan ensimmäinen sulku on lähistöllä ja Kolmårdenin eläinpuistoon on vain 30 km. Golf, ratsastus, risteily, polkupyöräily mm. ovat täällä vietettyjen päivien ohjelmana uinnin ohella. Juskön nimi kirjoitetaan myös L:llä eli Ljuskön, kohde on sama. Ajo-ohjeen löydät tästä.

Västervik

Västervik
Jatkamme E22 etelään suuntana Västervik matkaa runsas 100 km. Ihan aluksi kannattaa vilkaista Västervikin tapahtumatarjontaa, on mistä valita. Aktiviteetteja on myös runsaasti tarjolla nähtävyyksien ohella. Korkealaatuiset paikalliset tuotteet ovat ruuassa tavaramerkkinä Västerviikissä. Voit nauttia herkullisista annoksista keskustassa, maaseudulla tai saaristossa. Kuuluisia paikallisia erikoisuuksia on ehdottomasti maistettava, savuankerias ja sinappi. Majoitusvaihtoehdoista löydät varmasti sopivan teidän porukalle.

Oskarshamn

Oskarshamn
Vierailijoille Oskarshamnin luonnon kauneus, lämmin ilmasto ja Blå Jungfrun mysteeri ovat houkuttelevia. Blå Jungfrun on saari, joka sijaitsee Itämerellä Kaakkois-Ruotsin rannikolla. Sen luonto on todella kaunis ja löydät sieltä suuria määriä erilaisia ​​kasvilajeja. Saari koostuu graniitista ja kalliot ovat muodoltaan sileitä. Tunnelma on täynnä mystiikkaa. Tarina kertoo, että noidat lentävät tällä pääsiäisenä. Oskarshamnilla on mielenkiintoinen maailmanennätys - heidän Pitkä Sohva on maailman vanhin pisin puinen sohva. Se on rakennettu vuonna 1867, pituutta sillä on 72 metriä. Se rakennettiin kylän naisille paikaksi, jossa he voisivat odottaa miestensä paluuta mereltä. Nykyään tällä penkillä nautitaan maisemista ja levähdetään. Nähtävvä ja tekemistä on monipuolisesti tarjolla. Pidempään lepäilyyn on tarjolla laaja valikoima majoitusvaihtoehtoja. Oskarshamnissa on myös kiinnostavia tapahtumia kesäisin, ruoka ja kahvila palveluita unohtamatta. Voit tilata Oskarshamnin esitteitä etukäteen tästä.

Kalmar

Kalmar
Kalmar tarjoaa suurkaupungin mahdollisuuksia säilyttäen pikkukaupungin mukavuuden ja charmin. Lomapäivät Kalmarissa voit viettää auringon, uinnin, ostosten ja viihteen, taiteen ja kulttuurin parissa. Löydät hiekkarantoja, puistoja, metsiä, niittyjä, mukulakivikatuja, kauppoja, museoita kahviloineen ja gallerioita, kaikki kävely tai pyöräily etäisyydellä. Puhumattakaan todellisesta linnasta torneineen ja huippuineen. Lähes kaikkialla Kalmarin keskustassa, on muistutuksia tärkeää Kalmar kerran riivattu. Voit nähdä sen huolellisesti kunnostetuissa rakennuksissa ja linnoituksia peräisin ajalta, jolloin Ruotsi oli suurvalta. Monet vanhat rakennukset on nyt isäntä viehättäviä kauppoja, ravintoloita ja pubeja. Kalmar ja sitä ympäröivän alueen eri majoitusmuotoja ovat tasokkaista hotelleista edullisiin vaihtoehtoihin kuten hostellit, lomakylät, leirintäalueet, yksityisessä omistuksessa olevat mökit ja huoneistot.

 

Jatketaan tietä E22 etelään. Karlskronasta on laivayhteys Gdyniaan. Rannikkoa myötäilemällä Ystadista löytyvät laivayhteydet Bornholmiin ja Swinoujscieen. Ruotsin eteläisimpien osien maisemia voi ihailla ajellessa kohti Trelleborgia, josta voi aloittaa merimatkan Sassnitziin, Saksan puolelle. Trelleborgista on enää lyhyt matka Malmöön kaupunkiin josta on upea siltayhteys Tanskan puolelle.

Malmö (Puttgarden) - Rostock

Kuvateksti

Tanskan puolelle saavuttaessa vaihtoehtoja reitin suhteen on melko paljon. Sillan jälkeen voi jatkaa eteenpäin tiellä E20 ja sen jälkeen tielle E47. Tämä reitti johtaa Själlandin ja Lollandin kohti Rodbyhavnin satamaa, josta laivayhteys Saksan puolelle Puttgardeniin. E47 ( A1) jatkuu Lyypekin suuntaan. Saksassa Itämeren rannikon tuntumassa on paljon tunnettuja kaupunkeja sekä viehättäviä pienempiä kyliä. Lyypekin jälkeen voi jatkaa tietä E22 kohti Rostockia. Puolivälissä on Wismarin kaupunki. Jatkettaessa E22 eteenpäin (A20) liittymän 13 kohdalta kääntymällä Schwaaniin, löytää mukavan leirintäalueen runsaine palveluineen, Campingplaz Schwaan. Oivallinen paikka pysähtyä pidempään ja tehdä täältä retkiä läheisiin kaupunkeihin ja alueen nähtävyyksiin. Käyntikohteisiin voit tutustua Schwaanin kotisivuilla joilla on myös suomenkielinen versio. Rostockista voi aloittaa paluumatkan Suomeen laivalla. Mahdollista on myös suunnata Tanskaan E55, merimatka johtaa Gedserin kaupunkiin.

Puttgardeniin tultaessa Tanskasta voi tietysti tutustua myös Hampuriin. Hampurissa ja sen lähiympäristössä riittää nähtävää useaksi päiväksi. Eräs kohde josta voisi päiväretkiä lähteä tekemään on Camping Land. Camping Land sijaitsee Elben varrella Hampurin itäpuolella. Kun Elben rannat ja Hampuri on katseltu voi jatkaa kohti Rostockin lähellä sijaitsevaa Campingplaz Schwaania.

Malmö -Odense - Kolding - Kiel -Rostock

Malmöön jälkeen voi Tanskaa tutustua paremmin ylittämällä silta ja aloittaa vaikka Kööpenhaminasta. Kööpenhamina on Själlannissa jossa voi reitin valita mieltymyksien ja ajan suhteen haluamallaan tavalla. Länteen jatkettaessa Själlannin jälkeen savutaan Fyniin. Keskellä saarta on sen suurin kaupunki Odense. Fynin jälkeen seuraa Jylland. Tanskassa on myös todella paljon nähtää ja koettavaa. Siksi on yksi vaihtoehto ajella suorinta tietä Tanskaan ja viettää pääosa ajasta siellä. Tanskaan voi tutustua tästä. Kun Tanska on kierretty voi jatkaa E45 kohti Saksaa. Saksan puolelle saavuttua tulee valita jatkooko moottoritietä vai kääntääkö pienemmille teille. Flensburg on upea kohde ja sieltä on mukava jatkaa rannikkoa myötäillen kohti Kieliä. Kielistä voisi ajella läpi Holsteinische Schweizin luonnonpuiston kohti Lyypekkiä. Lyypekin jälkeen voi jatkaa tietä E22 kohti Rostockia. Puolivälissä on Wismarin kaupunki. Jatkettaessa E22 eteenpäin (A20) liittymän 13 kohdalta kääntymällä Schwaaniin, löytää mukavan leirintäalueen runsaine palveluineen, Campingplaz Schwaan. Oivallinen paikka pysähtyä pidempään ja tehdä täältä retkiä läheisiin kaupunkeihin ja alueen nähtävyyksiin. Käyntikohteisiin voit tutustua Schwaanin kotisivuilla joilla on myös suomenkielinen versio. Rostockista voi aloittaa paluumatkan Suomeen laivalla. Mahdollista on myös suunnata Tanskaan E55, merimatka johtaa Gedserin kaupunkiin.

Rostock - Gdansk

Rostockin jälkeen matkaa jatketaan aluksi E22 koiliseen, suuntana Rügen. Vaihtoehtoja on jälleen matkata Stralsundiin suorinta ja nopeinta reittiä eli E22. Tai käyttää aikaa vähän enemmän ja myös nähdä enemmän. E22 voisi irtaantua ibnitz-amgartenin kohdalla ja suunnata kohti Dierhagenia, Wustrowia, Ahrenshoopia ja näiden kautta Prerowiin. Täältä Barthin kautta edelleen pikkuteitä Stralsundiin tai ajella loppuosa E22. Rügeniin pääsee maanteitse vain yhtä tietä, ja vaikka tullaankin samaa tietä takaisin niin silti kannattaa käydä Rügenissä. Tosin laivalla pääsee Trelleborgiin Sassnitzista (Neu Mukran). Kuten aiemmin oli maininta Tanskan olevan niin monipuolinen että se voisi olla matkan pääkohdemaa niin toki sitä voisi olla myös Saksa, ja vielä useana vuotena. Silti joka reissulle riittää uutta ihmeteltävää. Paluu Rügenistä Stralsundin kautta ja tietä 96 Greifswaldiin. Neubrandenburgin kautta Prenzlauniin ja sieltä moottoritielle kohti Puolaa ja Szczeciniä. Pohjoisempana on toinen rajanylityspaikka Lubieszyn. Szczecinistä matka jatkuu Koszliniin ja sieltäSlupskin kautta Gdyniaan. Gdynia, Sopot ja Gdansk lienevät Itämeren rannan tunnetuimmat nimet Puolassa. Gdyniasta on laivayhteys Suomeen.